Τι να κάνετε αφού κάνετε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνο;

Οι σύνδεσμοι που έχουν μολυνθεί από ιούς διατίθενται σε εμάς με πιο έξυπνο τρόπο, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να τους ανοίξουν στο τηλέφωνό τους. Μερικές φορές είναι ένας ύποπτος σύνδεσμος σε ένα email, Messenger ή WhatsApp και άλλες φορές ένας ύποπτος σύνδεσμος στο Facebook. Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πέσει θύμα απάτης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από έναν πιθανό ιό.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να κάνετε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο;

1. Τι να κάνετε αφού κάνετε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνο;

Οι σύνδεσμοι προς κακόβουλους ιστότοπους είναι μία από τις πιο κοινές μεθόδους ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες. Κάνοντας κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνό σας Android, ενδέχεται να αποκαλύψουμε εν αγνοία τους τους κωδικούς πρόσβασης, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ή τα στοιχεία σύνδεσης τραπεζικών λογαριασμών σας, για παράδειγμα. Επιπλέον, παρά τη φαινομενικά μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα ζήτημα όπως ένας ύποπτος σύνδεσμος, το iPhone μπορεί επίσης να μολυνθεί.

Οι ύποπτοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν παραπλανητικά με τους ιστότοπους τραπεζών ή άλλων αξιόπιστων οργανισμών, για παράδειγμα, που προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών, υπηρεσίες ταχυμεταφορών ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ένα μήνυμα που ζητά την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών θα πρέπει να μας προειδοποιεί για το ηλεκτρονικό ψάρεμα. Οι αξιόπιστοι οργανισμοί δεν επιβάλλουν ποτέ τέτοιες απαιτήσεις στους πελάτες τους. Οι ύποπτες πηγές δεν χρησιμοποιούν επίσης την κρυπτογραφημένη έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP. Επομένως, εάν έχουμε ήδη ανοίξει έναν δυνητικά επικίνδυνο σύνδεσμο στο τηλέφωνο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγουμε τα εμπιστευτικά μας δεδομένα στον ιστότοπο. Δεν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο σύνδεσης στο Facebook για να δούμε το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο.

Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνο είναι αυτό όπου το smartphone μας κατέβασε αυτόματα κακόβουλο λογισμικό. Μπορεί να μην γνωρίζουμε καν ότι έχει εγκατασταθεί στη συσκευή. Από εκεί και πέρα, οι εμπιστευτικές πληροφορίες μπορούν να υποκλαπούν εν αγνοία μας, κάτι που συχνά οδηγεί σε κλοπή κεφαλαίων, καταστροφή αρχείων στο τηλέφωνο ή απλώς περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Τι μπορεί να γίνει για να μην συμβεί αυτό;

Τι να κάνετε αφού κάνετε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνο; Απενεργοποίηση του Διαδικτύου στο τηλέφωνο

Το πρώτο βήμα αφού συνειδητοποιήσετε ότι έχετε κάνει κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο στο τηλέφωνό σας είναι να απενεργοποιήσετε εντελώς το Διαδίκτυο στο smartphone σας. Αυτό ισχύει τόσο για Wi-Fi όσο και για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο λήψης κακόβουλου λογισμικού, τόσο στη συσκευή μας όσο και σε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi. Το πιο ασφαλές βήμα είναι να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης στο τηλέφωνό σας. Με αυτόν τον τρόπο, διακόπτουμε επιπλέον τη δυνατότητα του κακόβουλου λογισμικού να στέλνει έναν ύποπτο σύνδεσμο SMS για λογαριασμό μας σε άτομα από τη λίστα επαφών του smartphone.

Έλεγχος τραπεζικού λογαριασμού

Εάν χρησιμοποιούμε τηλέφωνο για σύνδεση σε τραπεζικές εφαρμογές, αξίζει να επαληθεύσουμε από το επίπεδο μιας άλλης συσκευής ότι τα χρήματά μας δεν έχουν εξαφανιστεί από τον τραπεζικό λογαριασμό. Όταν παρατηρήσουμε ύποπτες πράξεις, αναφέρουμε αμέσως την κατάσταση στην τράπεζα, η οποία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια του λογαριασμού. Πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της υπάρχουσας κάρτας και την ανάγκη παραγωγής μιας νέας. Αν χρειαστεί θα ενημερωθεί η αστυνομία για την υπόθεση.

Αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων

Υπάρχουν ιοί που όταν εγκατασταθούν σε smartphone εμποδίζουν την πρόσβαση σε διάφορους τύπους εφαρμογών, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μπορει να απαιτησουν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τη χρήση, αλλά συχνά ο ιός διαγράφει οριστικά τα περιεχόμενα της εσωτερικής μνήμης του τηλεφώνου. Επομένως, αφού κάνετε κλικ στον ύποπτο σύνδεσμο, αξίζει να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να ενεργοποιήσετε το Διαδίκτυο στο τηλέφωνό σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κάρτα μνήμης, μονάδα flash USB ή φορητή μονάδα για το σκοπό αυτό.

Αλλαγή δεδομένων σύνδεσης σε εφαρμογές

Όταν χρησιμοποιούμε μια αξιόπιστη συσκευή, θα πρέπει να αλλάξουμε τα στοιχεία σύνδεσης για εφαρμογές που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε επίθεση χάκερ λόγω του κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο. Αξίζει να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του email ή του τραπεζικού σας λογαριασμού. Όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει να ενεργοποιούμε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, για παράδειγμα με τηλεφωνική επαλήθευση. Εάν έχουμε τραπεζική κάρτα σε ύποπτο ιστότοπο, πρέπει να αποκλειστεί αμέσως και να αντικατασταθεί με νέα.

Σάρωση του smartphone σας για ιούς

Αφού εκτελέσετε τα προαναφερθέντα βήματα, είναι καιρός να επανασυνδέσετε το δυνητικά μολυσμένο τηλέφωνο στο δίκτυο. Οι άνθρωποι που δεν είναι πολύ έμπειροι στις νέες τεχνολογίες μπορούν να πάνε το smartphone τους σε έναν ειδικό στο GSM, ο οποίος θα σαρώσει τη συσκευή για κακόβουλο λογισμικό. Θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά ένα ικανό άτομο που έχει θετική γνώμη για την εργασία που θα εκτελεστεί. Οι πιο προχωρημένοι κάτοχοι τηλεφώνων μπορούν να κάνουν λήψη του προγράμματος προστασίας από ιούς από μια ασφαλή πηγή όπως το Avast, το AVG ή το Kaspersky από το Google Play Store. Πολλές εντελώς δωρεάν εφαρμογές σάς επιτρέπουν να σαρώσετε τα περιεχόμενα του smartphone σας, αποκλείοντας την παρουσία κακόβουλου λογισμικού. Μπορείτε να αγοράσετε πρόσθετες υπηρεσίες που αυξάνουν την ασφάλεια χρήσης του τηλεφώνου, για παράδειγμα ένα τείχος προστασίας.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Εάν ο ιός είναι αδύνατο να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή απλά θέλετε να έχετε 100% εγγύηση ότι θα απαλλαγείτε από το κακόβουλο λογισμικό, μια καλή μέθοδος είναι να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας. Είναι ριζοσπαστικό γιατί αφαιρεί όλα τα δεδομένα που έχουν αντικατασταθεί από το smartphone, αφήνοντας μόνο τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και τις εφαρμογές. Επομένως, αξίζει να βεβαιωθείτε εκ των προτέρων ότι έχουμε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας, για παράδειγμα φωτογραφίες ή βίντεο. Εάν δημιουργούνται τακτικά αντίγραφα ασφαλείας, μετά την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, μπορείτε επιπλέον να επαναφέρετε ένα αντίγραφο των δεδομένων από την ημερομηνία πριν κάνετε κλικ στον ύποπτο σύνδεσμο.

Προσοχή πάνω από όλα

Στο μέλλον, είναι καλύτερο να αποφύγετε καταστάσεις που σας θέτουν σε κίνδυνο να πέσετε θύμα phishing. Αξίζει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν ανοίξετε ύποπτους συνδέσμους. Εάν ο αποστολέας του συνδέσμου είναι αξιόπιστος, θα κάνει σίγουρα μια πιο υπεύθυνη προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί σας, για παράδειγμα μέσω τηλεφώνου ή επιστολής. Είναι καλύτερο να διαγράψετε τα ύποπτα μηνύματα αμέσως, ώστε να μην κάνετε κατά λάθος κλικ σε αυτά αργότερα. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να ανοίγετε συνδέσμους που αποστέλλονται από αγνώστους. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα συνδέσμων που αποστέλλονται από φίλους που γνωρίζετε, καθώς οι λογαριασμοί τους μπορεί να έχουν παραβιαστεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοινοποιούμε εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες μέσω μη ασφαλών ιστοσελίδων.

Θήκες Κινητών ελέγξτε τα

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Λάτρης των νέων τεχνολογιών, γοητευμένος από τις φορητές συσκευές εδώ και χρόνια. Παθιασμένος με τα gadget και ελεγκτής αξεσουάρ GSM. Πρόσφατα - κριτής ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συντάκτης. Στον ελεύθερό του χρόνο κουρελιάζει και παίζει στην κονσόλα. Στο ιστολόγιο, το etuo ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες smartphone σε καθημερινή βάση

Παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις κάθε παραπάνω βαθμολογίες.